24 Şubat 2009 Salı

"Tohumlara Sadakat"

Buğday derneğinin başlatmış olduğu, Atlas dergisinin de desteklediği “Tohumlara Sadakat” kampanyasından bu ayki Atlas dergisini okuduğumda haberim oldu. Dergideki yazıyı okurken, yaşamsal döngünün başlangıcı olan tohumların korunmasının ne derece önemli olduğunu daha iyi anladım.

Tohum, bana her zaman bereketi, paylaşımı ve umudu çağrıştırmıştır. Yüzyıllardır da Anadolu topraklarında, çiftçilerimiz “ kurda, kuşa, aşa” diyerek savurmuşlar tohumlarını toprağa ve tohumlar öyle bir döngüde hayat bulup, büyümüşler ki, kimsenin aklına gelmezmiş birgün tükenecekleri. Maalesef ki artık tohumlar tükenmeye başladı. Ülkemizde yüzyıllardır yeşeren bu tohumların yerini “hibrit” yani melez denen tohumlar almaya başladı ve bu tohumlar kendilerini yenileyemiyor, yani kısırlar, her sene yenilenmeleri gerekiyor. Ayrıca bunlarla yapılan üretim, tarımda kimyasalların kullanımını da gerekli kılıyormuş. Ülkemiz toprakları, çok geniş bir tarımsal biyoçeşitliliğe sahip bildiğiniz gibi ama biz en önemli ürünlerin tohumlarını bile ithal ediyormuşuz artık. Bir kaç örnek vermek gerekirse, buğday, mısır, pirinç,nohut, fasulye, ayçiçeği, patates gibi ülkemizde bol miktarda yetişen bu ürünlerin tohumlarını bile ithal ediyor olmamız ne yazık!!. Tabi ki bir çok sebepleri var bunun, çiftçilik yaşamının değişen koşulları, pazar talepleri, kalite standartları, tüketiciye ulaşmadaki zorluklar, üretim hacimleri,uluslararası ve ulusal politkalar vs. Fakat herşey bir yana bu durum ciddi bir sonun başlangıcı bence.

Atlas dergisinde, eskiden çiftçilerimizin yetiştirdiği sebze ve meyvelerden bir sonraki yıl için özenle tohumlukları ayırdıklari, nefes alan bez torbalara koyup, bir sepetin içinde uygun koşullarda saklayıp, toprakta filizlenecekleri günü bekledikleri yazıyor. Ne güzel birşey bu, yiyorsun ama yiyip tükettiğini zannettiklerin tükenmiyor, yine yeniden hayat buluyor. Tabi bunu yapacak çiftçimiz de pek kalmadı sanırım. Köylerimiz de boş, tarlalar ekilip biçilmiyor artık. Buğday derneğinin ekolojik tarımı destekleyen bir çok çalışması var, en basitinden ekolojik pazarlar var artık, haftada bir de olsa ekolojik tarım yapan çiftçi ürününü sergileyebiliyor. Bu pazarların çoğalması ve ekolojik üretimin artması da biz insanların elinde. Ne kadar desteklersek o kadar geleceğe yatırım yapmış oluruz.

Buğday derneği, “Tohumlara Sadakat” kampanyasına herkesin destek vermesini bekliyor. Daha ayrıntılı bilgiyi derneğin sitesinden edinebilirsiniz. http://www.bugday.org/ .

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Son derece önemli bir konu bence de ,büyükşehirlerde yaşayan bizler günlük hayatımızın koşuşturmasında atlıyoruz bu gibi olayları ama bu konuda da geleceğimize sahip çıkmalı ,destek vermeliyiz.
Selamlar Murat