Son yıllarda sohbetlerimize (özellikle), mutfaklarımıza, sofralarımıza, kısacası hayatımıza dahil olan bir terim. Antioksidan, adından da anlaşılacağı üzere oksidan karşıtı anlamına gelmektedir. Vücudumuzda bazı maddeler, oksidan olan (serbest radikal) başka maddelerle birleşerek “oksidasyon” oluşmasına sebep olurlar. Oksidasyon “paslanma” ile aynı anlamdadır. Yani bu demek oluyor ki oksidasyon işlemi sonucunda doku, hücre ve organlarımız paslanıyor. Paslanan maddeler ne olur bilirsiniz. Bu oksidan maddeler, aldığımız besinlerin vücuttaki etkileşimleri sonucu ve bazı dış etmenlerden (çevre kirliliği, sigara, stres, aşırı yorgunluk, güneş ışınları, röntgen ışınları vb.) dolayı oluşuyorlarmış. Yani hayatımıza şöyle bir bakarsak, her türlü imkan, çare olmasına rağmen hastalıkların neden bu kadar arttığını ve yayıldığını anlayabiliriz.
Oksidasyon, hastalıklara karşı sürekli mücadele eden bağışıklık sistemimize zarar vermektedir dolayısıyla birçok hastalığa karşı direncimizi düşürmekte aynı zamanda da yaşlanmayı hızlandırmaktadır. Özellikle kanser ve kalp krizine neden olduğu bilinmektedir. Organizmamız, kendi doğal antioksidan sistemleri sayesinde oksidan maddelerle savaşını verip, kendini koruyabiliyor. Fakat bazen bu koruyucu mekanizma yetersiz kalabiliyor. İşte antioksidanlar, organizmamıza yardımcı olarak, oksidanları zararsız hale getirmektedir. Doğada pek çok besinde bol miktarda antioksidan bulunmaktadır ama piyasada bulunan ilaçların kullanımı da günden güne artmaktadır. Oysa bu tabletlerin çoğunun sağlık bakanlığından izinleri olmadığı bilinmektedir. Zaten doğal besinlerden alınan antioksidanın daha yararlı olacağına da şüphe yoktur. Sonuç olarak antioksidan maddeler daha sağlıklı bir yaşam için çok büyük önem arzetmektedir.
Yalnız antioksidan maddelerin de belli bir dozda alınması gerektiği, fazlasının da zarar verebileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Eee herşeyin fazlası zarardır diye boşuna dememişler...
Antioksidan içeren bazı önemli gıdalar;
Domates va Karpuz: Güçlü antioksidan içerirler. Meme ve prostat kanserine karşı güçlü bir önleyicidirler.
Kuru Soğan: İçerdiği antioksidan madde kanser hücrelerine karşı savaşan etkin bir maddedir.
Brokoli : Çok güçlü kanser önleyici antioksidan madde içermektedir.
Beyaz lahana: Bağısak kanseri önleyici maddeler içerdiği bilinmektedir.
Taze Beyaz Üzüm:Tüm meyveler içerisinde en güçlü antioksidan özelliği olan meyva olduğu bilinmetedir.
Karnabahar , sarımsak, kereviz, semizotu, buğday, mısır, fasulye, enginar, kuşburnu,çilek, nar, mürdüm eriği, böğürtlen, yaban mersini, kivi, ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği, yeşil çay, biberiye, adaçayı, zencefil, zerdeçal.......
Oksidasyon, hastalıklara karşı sürekli mücadele eden bağışıklık sistemimize zarar vermektedir dolayısıyla birçok hastalığa karşı direncimizi düşürmekte aynı zamanda da yaşlanmayı hızlandırmaktadır. Özellikle kanser ve kalp krizine neden olduğu bilinmektedir. Organizmamız, kendi doğal antioksidan sistemleri sayesinde oksidan maddelerle savaşını verip, kendini koruyabiliyor. Fakat bazen bu koruyucu mekanizma yetersiz kalabiliyor. İşte antioksidanlar, organizmamıza yardımcı olarak, oksidanları zararsız hale getirmektedir. Doğada pek çok besinde bol miktarda antioksidan bulunmaktadır ama piyasada bulunan ilaçların kullanımı da günden güne artmaktadır. Oysa bu tabletlerin çoğunun sağlık bakanlığından izinleri olmadığı bilinmektedir. Zaten doğal besinlerden alınan antioksidanın daha yararlı olacağına da şüphe yoktur. Sonuç olarak antioksidan maddeler daha sağlıklı bir yaşam için çok büyük önem arzetmektedir.
Yalnız antioksidan maddelerin de belli bir dozda alınması gerektiği, fazlasının da zarar verebileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Eee herşeyin fazlası zarardır diye boşuna dememişler...
Antioksidan içeren bazı önemli gıdalar;
Domates va Karpuz: Güçlü antioksidan içerirler. Meme ve prostat kanserine karşı güçlü bir önleyicidirler.
Kuru Soğan: İçerdiği antioksidan madde kanser hücrelerine karşı savaşan etkin bir maddedir.
Brokoli : Çok güçlü kanser önleyici antioksidan madde içermektedir.
Beyaz lahana: Bağısak kanseri önleyici maddeler içerdiği bilinmektedir.
Taze Beyaz Üzüm:Tüm meyveler içerisinde en güçlü antioksidan özelliği olan meyva olduğu bilinmetedir.
Karnabahar , sarımsak, kereviz, semizotu, buğday, mısır, fasulye, enginar, kuşburnu,çilek, nar, mürdüm eriği, böğürtlen, yaban mersini, kivi, ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği, yeşil çay, biberiye, adaçayı, zencefil, zerdeçal.......
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder